main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 februari 2024 — 12:33

Joost Klein presenteert nummer voor Songfestival: ‘Happy hardcore en spraakmakend’

Zanger Joost Klein presenteert donderdagmiddag het nummer waarmee hij in mei naar het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö gaat. “Ik verwacht een uptempo nummer”, zegt songfestivalkenner Maurice Wijnen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De zanger en rapper laat zijn lied Europapa voor het eerst horen tijdens een speciale middaguitzending van De Avondshow met Arjen Lubach. Het liedje van Klein werd in december gekozen uit een recordaantal van zeshonderd inzendingen. Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie van AVROTROS, zegt dat het nummer “de grootste hitpotentie” heeft.

Klein stelde eerder dat het songfestival iets staat te wachten dat “nog niet eerder is gebeurd”. Hoe dat er precies uit gaat zien, hield de artiest tot dusver geheim. “Het wordt gewoon één groot feest”, zei de 26-jarige Klein.

Wat bekend is, is dat Klein het nummer heeft geschreven voor zijn overleden vader, vertelt songfestivalkenner Wijnen. “Dat geeft een bepaalde emotie aan het circus Joost Klein. Maar, als je kijkt naar de promovideo’s die hij heeft gemaakt: dit wordt geen deprimerende ballade. Ik verwacht een uptempo nummer met een gimmick als het gaat om de act.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Wijnen verwacht een bijzonder kostuum en unieke choreografie. “Het kan iets zijn waardoor het livepubliek mee gaat doen met Klein, waardoor het nummer extra aandacht krijgt. Happy hardcore en spraakmakend, dat verwacht ik.”

‘Grote gevaar komt in finale’

Wijnen voorspelt dat Klein zonder kleerscheuren door de tweede halve finale komt. “Als we kijken naar de concurrentie in de tweede halve finale: dat valt wel mee. Het grote gevaar komt in de finale. Dan krijg je te maken met een aantal acts uit de eerste halve finale, die bij de bookmakers hoog genoteerd staan. En je moet afrekenen met de big 5, de vijf grootste landen die het festival mede financieren. Ook daar zitten een paar klappers tussen. De finale gaat heel spannend worden.”

Op dit moment zijn tien nummers nog niet bekend. Van de nummers die al wel zijn gepresenteerd, gooit de Italiaanse Angelina Mango hoge ogen met haar nummer La noia. “Een lekker opzwepend nummer”, zegt Wijnen. “Eigenlijk kan je van de hele top volgens de bookmakers zeggen: folklore elementen met een moderne beat, dat is iets wat ze allemaal hebben.”

Om het Songfestival te bereiken, won Mango in eigen land het San Remo-festival. Ze zingt in het Italiaans. “Dat is in het geval van Italië niet zo erg. Dat klinkt voor de rest van Europa lekker naar vakantie.” Steeds meer landen zingen de laatste jaren in eigen taal. “Naast Italië zijn er ook landen waarbij ik denk: ik weet niet of je dit had moeten doen.”

Andere smaakmakers

Op plek 2 bij de bookmakers staat Kroatië met Baby Lasagna van Rim Tim Tagi Dim. Wijnen: “Dit ligt in de lijn van wat we van Joost Klein mogen verwachten. Het is een hele opvallende act. De muziek in aanstekelijk. Of je er nou van houdt of niet, je blijft niet stilzitten.” Dat is belangrijk, zegt de songfestivalkenner. “Op het moment dat deze act het podium betreedt en deze muziek klinkt, doet iedereen mee. Die energie komt over op beeld, waardoor dit nummer heel goed gaat scoren.”

Ook Oekraïne doet het goed bij de bookmakers. Net als afgelopen jaren, maar toen was het vooral vanwege de sympathie voor het land dat in oorlog is. “Dit jaar valt het nummer ook echt in de smaak”, zegt Wijnen. Teresa & Maria gaat over hoop. Hoewel het nummer volgens Wijnen beter is dan de inzendingen van voorgaande jaren, kan Oekraïne ook nu weer rekenen op de sympathy vote. “Maar hoe vaker je het hoort, hoe mooier het wordt. Het gaat hoge ogen gooien.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start 

Nederland staat bij de bookmakers op plek 21. Dat kan vanmiddag veranderen, als bekend is waarmee Klein op de proppen komt. “Dan weet je al een beetje: wat vindt Europa?” De bookmakers moet je overigens wel met een korreltje zout nemen, zegt Wijnen. “Zweden eindigt altijd wel in de top tien en staat daarom ook nu hoog bij de bookmakers, terwijl we het nummer nog niet hebben gehoord. Dat is wel een beetje gek.”

Bekend in Duitsland

Een groot voordeel voor Klein, is dat hij ook bekend is in Duitstalige landen. “Het nummer Friesenjung is bij onze oosterburen en in Oostenrijk en Zwitserland een hit. Dat is slim aan de keuze voor Klein; die grote groep stemmers kent hem al.” Vanmiddag om 17.45 uur deelt de artiest zijn nummer met het publiek. Wijnen: “Dan gaan we eindelijk horen en zien wat het gaat worden. Maar ik heb goede hoop.”

Het 68e songfestival vindt plaats van 7 tot en met 11 mei.

Lees ook: 

Songfestivalfans in startblokken: ‘Ik hoop op Nick Schilder’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer